Hål

Symtom

Hål i tänderna, eller karies, är en bakteriell sjukdom som fräter sönder tandens emalj. Angreppet börjar utifrån, men när bakterierna har etablerat sig i tanden sprider sig kariesen även under emaljen, i det lite mjukare dentinskiktet. Då brukar man behöva laga tanden. Karies kan yttra sig på många sätt. En brun eller svart prick i en tand är ganska vanligt och det behöver inte alltid vara ett hål. Vid ett mindre kariesangrepp kan det räcka med att hålla koll på det, så det inte blir större. Om kariesangreppet växer kan det sprida sig ner till pulpan som förser tanden med näring och nerver. Har det gått så långt brukar man få ont i tanden. Smärtan kommer inte omedelbart utan det kan ibland gå månader eller till och med år innan man känner av problemen. När man väl fått ont brukar det dock behöva göras en rotbehandling så att man får bort värken, och man brukar på så sätt kunna få behålla tanden. I värsta fall måste man dock ta bort tanden.

Behandling

Lagning

En framtand med ett mindre kariesangrepp går ofta bra att laga med en kompositfyllning efter att kariesen tagits bort. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre hål som ska lagas räcker ofta kompositen långt.
Läs mer om lagning

Rotfyllning

Har kariesangreppet spridit sig längre in i tanden kan det krävas större åtgärder. Om en tand i övrigt är i gott skick är rotfyllning ett sätt att behandla en inflammation i tandens rot. Är tanden angripen av till exempel karies eller tandlossning bör man bedöma tandens prognos att överleva på sikt, innan man fattar beslut om en rotbehandling. En rotbehandling innebär att man fyller tandens rot med material som hindrar nya bakterier att komma in. Behandlingen inleds med att tanden öppnas in till nerven varefter man rensar bort bakterier med filar och spolar rent med bakteriedödande vätska. Ibland kan rotfyllningen göras direkt men ofta måste tanden först vila med bakteriedödande salva. Då kan det ta mellan en och några veckor innan behandlingen kan avslutas. Själva behandlingen gör normalt sett inte ont, men inflammationen i pulpan kan orsaka kraftiga smärtor och man kan behöva ta värktabletter.
Läs mer om rotfyllning

Implantat

Är tanden i så dåligt skick att den inte går att rädda kan den behöva ersättas med en ny tand. Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är i dag att man ersätter tänderna med implantat. Det innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet som förses med en konstgjord tandkrona i porslin. Implantatet växer fast i käken och sitter permanent, i bästa fall livet ut. Med implantat får man nya tänder som ser naturliga ut. Dagens tandimplantat är helt enkelt så nära de ursprungliga tänderna man kan komma. Implantat är en säker behandling där 98 procent av alla behandlingar i underkäken lyckas. Motsvarande siffra för överkäken är 90 till 95 procent*. Vi på Smycketorgets tandvård har gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar. Vi arbetar med de främsta tandteknikerna som tillverkar högkvalitativa tandkronor.
Läs mer om implantat