Laga tänder med laser – tandläkare i Frölunda lagar hål skonsamt

Att laga tänder utan borr, är det verkligen möjligt? Ja, absolut! Med hjälp av modern teknik går det utmärkt att laga tänder utan att behöva sätta igång en högljudd borr. Laser har visat sig vara mycket användbart inom många medicinska områden, så också inom tandvård.

Hos Smycketorgets Tandvård i Frölunda har vi mycket goda erfarenheter av att laga hål i tänderna med laser. Det är en skonsam och effektiv lagningsmetod som har visat sig populär både bland våra tandläkare och våra patienter.

Så går det till att laga tänder med laser

Laser kan användas till majoriteten av alla lagningar med fyllningsterapi. Fyllningsterapi är egentligen ett annat ord för vad man generellt menar med ”lagning” av en tand. Oavsett om lagningen sker med traditionell borr eller med laser är det huvudsakliga tillvägagångssättet likadant.

När ett kariesangrepp (hål i tanden) upptäckts tar vi med hjälp av borr eller laser bort det angripna området av tanden och fyller tomrummet med en lagningsmassa. Därefter härdas lagningsmassan så den blir hård, och ytan slipas för att få en jämn och fin övergång till din naturliga tand.

Det finns en rad anledningar till varför det är så fördelaktigt att laga tänder med laser istället för med en traditionell tandläkarborr. Något som är lite extra uppskattat hos våra patienter är att laserbehandlingen är helt ljudlös. Det kan låta som en detalj i sammanhanget, men faktum är att ljudet från en traditionell tandläkarborr är något som kan upplevas förstärka obehagskänslorna av behandlingen. Med hjälp av laser blir inte bara dina tänder lagade på ett mer skonsamt sätt, du kommer också få en betydligt mer skonsam upplevelse av behandlingen.

Laga tänder med laser – tandläkare i Frölunda lagar hål skonsamt

Många fördelar med att laga tänder med laser – smärtfritt och effektivt

Rent kliniskt har lasern en hel del fördelar gentemot en traditionell borr. Laserbehandlingen är till exempel vad som kallas för vävnadsbesparande, vilket innebär att laserns höga noggrannhet gör att endast den infekterade delen av tanden tas bort. Generellt har vi alltså möjlighet att göra mindre omfattande lagningar när vi lagar tänder med laser. Att kunna spara så mycket som möjligt av din naturliga tandvävnad är mycket positivt.

En traditionell borr vibrerar bort den skadade vävnaden. Detta leder ofta till så kallade mikrosprickor i tanden, eftersom vibrationerna går genom hela tanden. Med hjälp av laser försvinner risken för detta helt. Laser använder i stället snabba pulser av ljusenergi, vilket är mycket mer skonsamt för den friska delen av tanden.

Laga tänder smärtfritt i Frölunda hos Smycketorgets Tandvård

Snabbheten i det pulserande laserljuset har en ytterligare, mycket positiv verkan. De är nämligen så snabba att nerverna i tanden inte hinner med att reagera, vilket i sin tur leder till att du som patient inte upplever någon smärta. Detta gör laser till en otroligt effektiv behandlingsmetod för patienter med tandvårdsrädsla. För vissa tandvårdsrädda patienter kan laserns möjligheter till ljudlös och smärtfri behandling vara det som alls gör det möjligt att laga hål i tänderna.

I Frölunda hittar du en modern och trygg tandläkarklinik där ett stort antal behandlingar sker med laser. Vi har stora erfarenheter av att laga tänder med laser. Du är välkommen att kontakta oss för mer information om modern tandvård, eller för att boka in en tid för undersökning och/eller behandling.

FAQ

Gör det ont att laga hål i tänderna?

Att laga tänder med laser upplevs generellt som helt smärtfritt, tack vare att lasern arbetar med mycket snabba ljuspulser som tandens nerver inte hinner reagera på. Beroende på behandlingsmetod kan du dock uppleva smärta vid en lagningsbehandling. Du har självklart möjlighet att få ta del av smärtlindring/bedövning innan behandlingen.

Hur vet jag om jag behöver laga tänderna?

Om du upplever tandvärk bör du kontakta tandläkare inom kort. Det kan bero på ett obehandlat hål i tänderna som behöver lagas. Du som går på regelbundna tandläkarundersökningar har goda möjligheter att hitta hål i tänderna innan de orsakar besvär och smärta. Din tandläkare letar alltid efter kariesangrepp under dina tandläkarbesök.

Var kan jag laga tänderna smärtfritt i Frölunda?

Hos Smycketorgets Tandvård i Frölunda erbjuder vi lagning av tänder med modern laserteknik. Att laga tänder med laser är mycket skonsamt för både dig som patient och för dina tänder. Välkommen att kontakta oss för mer information om tandlagning med laser.