Bättre tandvård

Lagning
Rotbehandling
Tandlossning
Kirurgi
Andra

Bättre tandvård med laser

Vårt främsta fokus är att erbjuda samma omhändertagande och tandvård som vi själva skulle ha valt. Den senaste lasertekniken förbättrar dagens behandlingsmetoder avsevärt och innebär många fördelar för dig som patient. Därför får du laserunderstödd tandvård när du är patient hos oss på Smycketorgets tandklinik.

Så fungerar laserunderstödd tandvård

Vid laserunderstödd tandvård och fyllningsterapi överförs energin i laserljuset till vattenmolekyler på tandens yta. Detta leder till en mikroexplosion så att ett litet skikt av tanden sprängs bort. Det avlägsnar effektivt karies, tandsten och andra skadliga bakterier. Lasern alstrar ingen värme och orsakar inte heller obehagliga vibrationer som vid behandling med traditionell borr, något som kan kännas extra obehagligt om du lider av tandvårdsrädsla.

Jämfört med traditionella behandlingsmetoder uppstår vanligtvis mindre blödning och en minimal svullnad vid lagningar med laserterapi. Därför läker också såren bättre och snabbare. De flesta patienter behöver ingen bedövning i samband med laserunderstödd tandvård.

Med laserterapi går det även att förebygga framtida tandlossning och infektioner i tänder och tandkött. Vi kan effektivt bota herpesblåsor, tandköttsinflammation runt visdomständerna och skavsår från proteser.

Kontakta oss

Reparativ tandvård med Cr:YSGG laser

Cr:YSGG laser kan användas vid majoriteten av lagningar med fyllnadsterapi. Lasern måste dock kompletteras med konventionell borr vid exempelvis amalgamsanering (laser avverkar ej metall) och vid otillräcklig åtkomst långt bak i munnen. Behandling av karies med laser är vävnadsbesparande då endast den del av tanden som är infekterad avlägsnas. Detta förhindrar att mer dentin (den hårda vita tandvävnad som omger tandpulpan) än nödvändigt tas bort.
En tandlaser är också skonsammare mot dina tänder då mikrosprickor som vanligtvis uppstår av borrvibrationer uteblir helt. Lasern överför endast små snabba pulser av ljusenergi till den del av tanden som ska behandlas. På så vis hinner inte nerverna i tanden reagera och du känner ingen smärta medan behandlingen pågår. Det sker inte heller någon temperaturökning i tanden, vilket är bra för tandpulpan. Laserterapi med modern CR:YSGG laserteknik används med goda resultat vid lagningar av hål och frakturer, rotfyllningar, utdragning av visdomständer och kariesbehandling.

En mer hygienisk tandvård

Även om man använder konventionell borr vid fyllnadsterapi bör behandlingen avslutas med tandlaser. Roterande borr bildar nämligen ett smear layer (rester från tandsubstans, saliv m.m.) som blockerar dentinkanalerna. Detta försämrar bindningen mellan tand och fyllning. Lasern avlägsnar effektivt resterna, öppnar upp dentinkanalerna och skapar en jämn och steril yta utan att påverka pulpan negativt. Genom att avsluta med laser får vi en bakteriefri lagning med maximal bindning till tanden.
Användningen av laser inom modern tandvård är ett hygieniskt alternativ då lasern på egen hand dödar bakterierna i den skadade tanden. Det gör att en mindre mängd kemikalier behövs för att rengöra behandlingsområdet och vävnaderna i tand och tandkött läker snabbare efter ingreppet. Risken för smuts och saliv i dentinkanalerna minskar avsevärt. Ofta föreligger inget behov för antibiotikakurer efter operation.

När använder vi laser?

Här använder vi laser till all tandvård. Vid fyllningsterapi, rotbehandling, tandlossningsbehandling, kirurgiska ingrepp, slemhinnebesvär, tandblekning mm

Fördelar med laserbehandling

  • Större komfort för patienten. Metoden är till stor del smärtfri, utan sprutor och borr. Oftast behövs ingen bedövning.
  • Kortare läkningstid och mindre efterbesvär.
  • Vävnadsbesparande, laser tar endast bort kariesangreppet, onödig tandsubstans avverkas ej. Dessutom får man en ren och steril yta, vilket ger bättre fäste för fyllningsmaterialet.
  • Lasern har en bakteriedödande effekt, särskilt effektiv vid tandlossning och rotbehandling.
  • Kan även användas för att behandla herpes och afte (munblåsor).
  • Laserterapi är en precisionsmetod som minskar risken för sprickor och skador på intilliggande tänder.

Lasertandvård för patienter med tandläkarskräck

Det är inte ovanligt att patienter med tandläkarskräck drabbas av oro inför en operation. Bara synen av borren kan få många att känna ångest. Laserterapi är en modern metod där du slipper det obehagliga ljudet och vibrationerna i tänderna från en roterande borr. Lider du av tandvårdsrädsla är detta således en bra lösning. Dessutom är behandling med laser oftast helt smärtfri och kan göras utan lokalbedövning.

På Smycketorgets tandklinik jobbar tandläkare med lång erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck. Vi gör vårt yttersta för att ditt besök ska kännas så tryggt och behagligt som möjligt.

Vi är experter på lasertandvård

På Smycketorgets tandklinik möter du professionella tandläkare med stor kompetens inom lasertandvård. Laserunderstödd tandvård är en modern metod med många fördelar för dig som patient. Boka tid för en konsultation eller hör av dig om du vill veta mer om våra behandlingar med laserteknik.

Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!

Har du akuta besvär gör vi vårt bästa för att ge dig en tid samma dag. På helger och efter stängningstid nås jourhavande tandläkare på 031-800 500.

Gäller det en rutinundersökning brukar du få komma inom en vecka. Självklart kan du dela upp din betalning – vi ordnar det mesta efter dina önskemål. Välkommen till oss!

Ring oss
Boka tid

Rotbehandling

Laser som komplement vid rotfyllning

Laser kan nu användas som komplement vid rotfyllning för att få bort bakterier och rester av pulpan.Konventionell rotbehandling med filar och spolvätskor gör enbart rent där rotkanalsfilen avverkat-vidgat den tidigare nervkanalen.Sidokanaler och rotspetsdeltat förblir obehandlade med eventuell kvarstående infektion som följd.

Iplus-hårvävnadslaser

Vi rensar o spolar ur kanalen med våran Iplus-hårdvävnadslaser, som nämnts tidigare gör rent där de vanliga rotfilarna inte kommer åt. Därefter avslutar vi med våran mjukvävnadslaser Epic (diodlaser) som avdödar eventuellt kvarvarande bakterier i kanalen och rotkanalsväggarna vilket ger en optimal förutsättning för en bakteriefri och tät rotfyllning.

Behöver behandlingen göras om?

Risken för  att behandlingen behöver göras om eller att tanden måste rotspetsopereras minskar. Bra lyckande frekvens för bra utförd konventionell rotbehandling ligger på ca 90%.

Kontakta oss

Tandlossning

Picolite diodlaser i kombination med periogreengel

Nu finns också en ny effektiv metod där man kombinerar fotodynamiska effekten från en Picolite diodlaser i kombination med periogreengel. Tandsten och inflammerad mjukvävnad blir lättare och mindre smärtsam att avlägsna. Tar effektivt bort den bakteriella biofilmen utan antibiotika. Med konventionell tandhygienistbehandling omöjligt att få bort den skadliga biofilmen helt,ännu svårare vid grav tandlossning och ökande fickdjup. Med fotodynamisk terapi ingen risk för bakteremi samt en mycket snabbare läkning efter behandlingen. Givetvis bygger detta på att en mycket god munhygien upprätthålls av patienten.

Iplus Er,Cr:YSGG

Vi kan även komplettera och förbättra våran konventionella behandling av djupa tandköttsfickor med en Iplus  Er,Cr:YSGG laser som förutom att avlägsna tandsten även avlägsnar inflammerad mjukvävnad och stimulerar en snabbare läkning.

Kontakta oss

Kirurgi

Low Level Laser Treatment (LLLT)

Efter tandextraktioner och andra kirurgiska ingrepp kan en så kallad softlaser eller egentligen Low Level Laser Treatment (LLLT) användas. Detta gör att patienterna upplever mindre smärta,mindre blödning och snabbare läkning genom den biostimulation som softlaser åstadkommer.

Förklaringen till smärtlindring och mindre blödning är att laserljuset stimulerar bildandet av endorfiner samt accelerar den naturliga koagulationen.

Softlaser ger en snabbare naturlig läkning då inflammationsprocessen påskyndas genom en ämnesomsättningsökandepåverkan hos cellerna i sårområdet av laserljuset.

Oralkirurgiska ingrepp

Vid oralkirurgiska ingrepp är Er,Cr:YSGG lasern vävnadsvänligare jfr med borr då den endast överför ljus(energi)till bensubstansen som avlägsnas. Den underliggande benstrukturen utsätts ej för någon ökad värmeutveckling och risk för vävnadsskada. Vidare avlägsnas eventuell resterande inflammerad vävnad och bakteriefilm effektivt när tandlaser används,vilket också bidrar till en god läkning.

Diodlaser och Er,Cr:YSGG laser kan användas för att avlägsna mjukvävnad med bakteriefria ingrepp. Läkningen är snabb och oftast utan obehag.

Ring oss

Andra

Herpes Simplex,Herpes Zoster o afte(munblåsor) är sjukdomstillstånd som kan lindras eller avbrytas med en softlaser eller Low Level Laser Treatment.

Tandblekning med EpicX diodlaser är en vävnadsvänlig metod att bleka tänder i tandläkarstolen. Detta då ljusstrålen från lasern absorberas i blekningsgelen som är applicerad på tändernas framsidor. Ingen temperaturökning i tand eller pulpa. Dessutom är det den mest effektiva metoden att snabbt få vitare tänder.Tidsåtgång ca 1 timma.

Även här kan softlaser eller Low Level Laser Treatment användas förutom konventionell behandling med lackning av tandhalsar mm.