Bättre tandvård

Bättre tandvård med laser

Vårt främsta fokus är att erbjuda samma omhändertagande och tandvård som vi själva skulle ha valt. Den senaste lasertekniken förbättrar dagens behandlingsmetoder avsevärt och innebär många fördelar för dig som patient. Därför får du laserunderstödd tandvård när du är patient hos oss på Smycketorgets tandklinik.

Så fungerar laserunderstödd tandvård

Vid laserunderstödd tandvård och fyllningsterapi överförs energin i laserljuset till vattenmolekyler på tandens yta. Detta leder till en mikroexplosion så att ett litet skikt av tanden sprängs bort. Det avlägsnar effektivt karies, tandsten och andra skadliga bakterier. Lasern alstrar ingen värme och orsakar inte heller obehagliga vibrationer som vid behandling med traditionell borr, något som kan kännas extra obehagligt om du lider av tandvårdsrädsla.

Jämfört med traditionella behandlingsmetoder uppstår vanligtvis mindre blödning och en minimal svullnad vid lagningar med laserterapi. Därför läker också såren bättre och snabbare. De flesta patienter behöver ingen bedövning i samband med laserunderstödd tandvård.

Med laserterapi går det även att förebygga framtida tandlossning och infektioner i tänder och tandkött. Vi kan effektivt bota herpesblåsor, tandköttsinflammation runt visdomständerna och skavsår från proteser.

Reparativ tandvård med Cr:YSGG laser

Cr:YSGG laser kan användas vid majoriteten av lagningar med fyllnadsterapi. Lasern måste dock kompletteras med konventionell borr vid exempelvis amalgamsanering (laser avverkar ej metall) och vid otillräcklig åtkomst långt bak i munnen. Behandling av karies med laser är vävnadsbesparande då endast den del av tanden som är infekterad avlägsnas. Detta förhindrar att mer dentin (den hårda vita tandvävnad som omger tandpulpan) än nödvändigt tas bort.
En tandlaser är också skonsammare mot dina tänder då mikrosprickor som vanligtvis uppstår av borrvibrationer uteblir helt. Lasern överför endast små snabba pulser av ljusenergi till den del av tanden som ska behandlas. På så vis hinner inte nerverna i tanden reagera och du känner ingen smärta medan behandlingen pågår. Det sker inte heller någon temperaturökning i tanden, vilket är bra för tandpulpan. Laserterapi med modern CR:YSGG laserteknik används med goda resultat vid lagningar av hål och frakturer, rotfyllningar, utdragning av visdomständer och kariesbehandling.

En mer hygienisk tandvård

Även om man använder konventionell borr vid fyllnadsterapi bör behandlingen avslutas med tandlaser. Roterande borr bildar nämligen ett smear layer (rester från tandsubstans, saliv m.m.) som blockerar dentinkanalerna. Detta försämrar bindningen mellan tand och fyllning. Lasern avlägsnar effektivt resterna, öppnar upp dentinkanalerna och skapar en jämn och steril yta utan att påverka pulpan negativt. Genom att avsluta med laser får vi en bakteriefri lagning med maximal bindning till tanden.
Användningen av laser inom modern tandvård är ett hygieniskt alternativ då lasern på egen hand dödar bakterierna i den skadade tanden. Det gör att en mindre mängd kemikalier behövs för att rengöra behandlingsområdet och vävnaderna i tand och tandkött läker snabbare efter ingreppet. Risken för smuts och saliv i dentinkanalerna minskar avsevärt. Ofta föreligger inget behov för antibiotikakurer efter operation.

När använder vi laser?

Här använder vi laser till all tandvård. Vid fyllningsterapi, rotbehandling, tandlossningsbehandling, kirurgiska ingrepp, slemhinnebesvär, tandblekning mm

Fördelar med laserbehandling

  • Större komfort för patienten. Metoden är till stor del smärtfri, utan sprutor och borr. Oftast behövs ingen bedövning.
  • Kortare läkningstid och mindre efterbesvär.
  • Vävnadsbesparande, laser tar endast bort kariesangreppet, onödig tandsubstans avverkas ej. Dessutom får man en ren och steril yta, vilket ger bättre fäste för fyllningsmaterialet.
  • Lasern har en bakteriedödande effekt, särskilt effektiv vid tandlossning och rotbehandling.
  • Kan även användas för att behandla herpes och afte (munblåsor).
  • Laserterapi är en precisionsmetod som minskar risken för sprickor och skador på intilliggande tänder.

Lasertandvård för patienter med tandläkarskräck

Det är inte ovanligt att patienter med tandläkarskräck drabbas av oro inför en operation. Bara synen av borren kan få många att känna ångest. Laserterapi är en modern metod där du slipper det obehagliga ljudet och vibrationerna i tänderna från en roterande borr. Lider du av tandvårdsrädsla är detta således en bra lösning. Dessutom är behandling med laser oftast helt smärtfri och kan göras utan lokalbedövning.

På Smycketorgets tandklinik jobbar tandläkare med lång erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck. Vi gör vårt yttersta för att ditt besök ska kännas så tryggt och behagligt som möjligt.

Vi är experter på lasertandvård

På Smycketorgets tandklinik möter du professionella tandläkare med stor kompetens inom lasertandvård. Laserunderstödd tandvård är en modern metod med många fördelar för dig som patient. Boka tid för en konsultation eller hör av dig om du vill veta mer om våra behandlingar med laserteknik.

Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!

Har du akuta besvär gör vi vårt bästa för att ge dig en tid samma dag. På helger och efter stängningstid nås jourhavande tandläkare på 031-800 500.

Gäller det en rutinundersökning brukar du få komma inom en vecka. Självklart kan du dela upp din betalning – vi ordnar det mesta efter dina önskemål. Välkommen till oss!