Slemhinnebesvär

Blåsor och sår i munhålan kan uppstå av olika skäl. Ofta beror slemhinnebesvär på virusinfektioner, men även proteser och fyllningar kan orsaka besvär. De flesta sår brukar läka inom någon vecka. Det kan dock även finnas underliggande orsaker som kräver behandling.

Vi är experter inom laserunderstödd tandvård och behandlar slemhinnebesvär med avancerad laserteknik som ger mycket bra resultat.

Problem med munblåsor (herpes/afte)

Sår som blöder och orsakar smärta i munnen kan bero på herpessjukdom (afte). Personer som ofta drabbas av smärtsamma blåsor och sår kan ha drabbats av afte, en sjukdom som inte är smittsam och vars ursprung är oklar. Små kraterformade blåsor bildas på insidan av läppen eller längs tungan. De blöder sällan men kan göra väldigt ont när sjukdomen når ett avancerat stadie.

I början är det fullt möjligt att man varken känner av eller ser blåsorna men i takt med att viruset sprids kan besvär uppstå i form av klåda, svullnad och stickande sår. Herpes Simplex, Herpes Zoster och afte (munblåsor) hör till samma familj av virussjukdomar som kan lindras eller avbrytas med en softlaser eller Low Level Laser Treatment.

Low Level Laser Treatment (LLLT)

Vid behandling av slemhinnebesvär använder vi Low Level Laser Treatment (LLLT) eller softlaser för att nå optimala resultat. Våra patienter upplever mindre smärta, en minskad blödning och snabbare läkning genom den biostimulation som softlaserteknik genererar.

Förklaringen till smärtlindring och mindre blödning är att laserljuset stimulerar bildandet av endorfiner, samtidigt som den naturliga koagulationen accelereras. Softlaser ger också en snabbare naturlig läkning då inflammationsprocessen påskyndas genom en ökad ämnesomsättning hos cellerna i sårområdet.

När använder vi laserterapi som behandlingsmetod?

På Smycketorgets tandklinik använder vi laser inom en mängd olika områden. Vid fyllningsterapi, rotbehandling, tandlossningsbehandling, kirurgiska ingrepp, slemhinnebesvär och tandblekning bland annat. Fördelarna är många och oftast ger denna typen av behandling väldigt goda och hållbara resultat med mindre efterbesvär för patienten.

Fördelar med laserteknik inom tandvården

  • Större komfort för patienten. Metoden är till stor del smärtfri. Oftast behövs ingen bedövning alls vid behandling av slemhinnebesvär.

  • Kortare läkningstid
  • Lasern har en bakteriedödande effekt, särskilt effektiv vid behandling av blåsor som orsakats av afte och herpessjukdom
  • Laserterapi är en vävnadsbesparande precisionsmetod

Lasertandvård för patienter med tandläkarskräck

Det är inte ovanligt att patienter med tandläkarskräck drabbas av oro inför en operation. Laserterapi är en modern metod som inte orsakar obehagliga ljud eller smärta. Lider du av tandvårdsrädsla är detta således en bra lösning. Dessutom sker behandling med laser vanligtvis helt utan lokalbedövning.

På Smycketorgets tandklinik arbetar tandläkare med lång erfarenhet av patienter med tandläkarskräck. Vi gör vårt yttersta för att ditt besök ska kännas så tryggt och behagligt som möjligt.

När besvären inte går över

Blåsor och sår från herpesvirus/afte brukar gå över av sig självt men det finns undantagsfall då det kan vara bra att boka tid för en undersökning. Har dina sår inte läkt ut efter någon vecka är det risk att besvären förvärras om du inte får behandling.

På Smycketorgets tandklinik möts du av professionella tandläkare med stor kompetens inom lasertandvård, en modern metod som används för att behandla de flesta typer av munbesvär. Boka tid för en diagnos eller hör av dig om du vill veta mer om våra behandlingar med laserteknik.

Som ny patient får du:

  • Ett erbjudande med en undersökning

  • Rtg-bilder för endast 299kr (ordinarie pris 980kr).

  • Med tandvårdsbidrag blir din kostnad 0 kr.

  • Eventuellt kostnadsförslag ingår.

Har du akuta besvär gör vi vårt bästa för att ge dig en tid samma dag. På helger och efter stängningstid nås jourhavande tandläkare på 031-800 500.

Ring oss på kliniken eller fyll i kontaktformuläret nedan. Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!