Tandlossning (parodontit)

Tandlossning är en vanlig sjukdom som oftast börjar med en infektion i tandköttet. Vid infektion försämras tandens fäste i käkbenet. Detta leder på sikt till att tänderna börjar lossna. Parodontit är en förhållandevis vanlig folksjukdom som många drabbas av.

Eftersom sjukdomen avancerar långsamt kan den vara svår att upptäcka. Ett vanligt tecken är om du blöder ofta från tandköttet när du äter, tuggar eller borstar tänderna. Tandköttsinflammation kan pågå i flera år innan tänderna börjar lossna.

Orsaker till tandlossning

Ett friskt käkben och tandkött är helt avgörande för en god munhälsa. Tandlossning är oftast en konsekvens av gingivit eller tandköttsinflammation orsakad av bakteriebeläggningar som bryter ned vävnaden kring tänderna.

Om ditt tandkött känns svullet eller blöder lätt har du med all sannolikhet drabbats av tandköttsinflammation. I ett tidigt skede går det att behandla sjukdomen med relativt enkla åtgärder och goda resultat. Låter man inflammationen pågå under en längre tid växer däremot risken för att du utvecklar parodontit.

Vanliga varningstecken att vara speciellt uppmärksam på:

 • Ett svullet eller blödande tandkött

 • Tandsten och plackbildning

 • Tillbakadraget tandkött

 • Dålig andedräkt under en längre period

Parodontit är en delvis ärftlig sjukdom men kan drabba vem som helst om man inte är noga med sin munhygien. Andra faktorer som rökning, tandsten och stress ökar också risken för att utveckla tandlossningssjukdom.

Behandling av tandlossning med laser

Vi är experter på laserunderstödd tandvård och använder laserteknik för alla typer av ingrepp. Behandling av tandlossning och tandköttssjukdom med laser ger många fördelar för dig som patient:

 • Större komfort. Metoden är i huvudsak smärtfri, utan sprutor eller borr. Bedövning är valfritt men behövs oftast ej.
 • Med laserbehandling får patienten en kortare läkningstid och mindre efterbesvär.
 • Vävnadsbesparande teknik. Lasern tar endast bort den inflammerade vävnaden.
 • Bakteriedödande effekt som är särskilt effektiv vid tandlossningsbehandling.
 • Laserterapi är en precisionsmetod som minskar risken för sprickor och skador på intilliggande tänder.

Behandling av inflammerad vävnad med Picolite diodlaser

Nu finns också en ny revolutionerande metod där man kombinerar fotodynamiska impulser (sk. fotodynamisk terapi) från en Picolite diodlaser med antiseptisk periogel. Tandsten och inflammerad mjukvävnad blir lättare och mindre smärtsam att avlägsna.
Risken för bakteriemi (bakterier i blodet) är obefintlig, förutsatt att patienten upprätthåller en god munhygien med tandborstning och tandtråd.

Eftervård med Low Level Laser Treatment

Efter ett kirurgiskt ingrepp kan vi använda en softlaser eller Low Level Laser Treatment (LLLT) som bidrar till en snabbare naturlig läkning genom den biostimulation som softlasern åstadkommer. Laserljuset stimulerar bildandet av endorfiner och påskyndar den naturliga koagulationen i sårområdet. Ingen efterbehandling med antibiotika behövs.

Boka tid för en konsultation

Misstänker du att du drabbats av tandköttsinflammation eller tandlossning är det viktigt att uppsöka vård. Boka tid för en diagnos eller hör av dig om du vill veta mer om våra behandlingar med laserteknik.

Har du akuta besvär gör vi vårt bästa för att ge dig en tid samma dag. På helger och efter stängningstid nås jourhavande tandläkare på 031-800 500. Gäller det en rutinundersökning brukar vi kunna ge dig en tid på kliniken inom en vecka.

Som ny patient får du:

 • Ett erbjudande med en undersökning

 • Rtg-bilder för endast 299kr (ordinarie pris 980kr).

 • Med tandvårdsbidrag blir din kostnad 0 kr.
 • Eventuellt kostnadsförslag ingår.

Ring oss på kliniken eller fyll i kontaktformuläret nedan. Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!