Kirurgi

Laser inom oralkirurgi är en modern metod som kan användas vid både små och mer komplexa ingrepp. Vi använder laserteknik för behandling av tandlossning, tandköttsinflammation, karies och andra besvär. Du slipper den obehagliga borren och otäcka vibrationer under operationens gång. Behandling med laserteknik är således ett mycket bra alternativ för personer med tandläkarskräck.

Oralkirurgiska ingrepp

Vid oralkirurgiska ingrepp är Er,Cr:YSGG laser ett vävnadsvänligare alternativ till vanlig borr. Förklaringen till detta är att laserstrålen endast överför ljusenergi till området som behandlas, oavsett om det är mjukvävnad eller bensubstans. Den underliggande benstrukturen utsätts aldrig för en värmenivå som potentiellt kan orsaka vävnadsskada.

Med hjälp av laserteknik kan vi effektivt få bort inflammerad vävnad och bakteriebeläggningar utan att förstöra intilliggande tänder eller tandkött, vilket bidrar till en bättre och snabbare läkning.

Vi använder både diodlaser och Er,Cr:YSGG som bakteriefri metod för att avlägsna mjukvävnad. Läkningsprocessen sker snabbt och är oftast smärtfri tack vare att lasern stimulerar en skonsammare återhämtning.

Behandling av parodontit med laserteknik

Parodontit (tandlossning) orsakas av inflammationer i tandköttet. Om det blöder när du borstar tänderna kan det bero på en bakterieinflammation. Obehandlad inflammation kan leda till tandlossning då fickan mellan tand och tandkött gradvis växer sig större och bakterierna får lättare att tränga ned. Vävnaden kring tanden (rothinnan) attackeras och tanden börjar lossna.

För att undvika tandlossning är det viktigt att behandling sätts in i ett tidigt skede. Vi behandlar tandlossning med en mjukvävnadslaser (diodlaser) för att få bort bakterier i delar av tanden som konventionella rotfilar och spolvätskor inte kommer åt. Eftersom lasern bidrar till en bakteriefri miljö i det drabbade området reduceras också risken för att behandlingen måste göras om.

Behandling med Low Level Laser

Efter en tandextraktion och andra kirurgiska ingrepp kan så kallad Low Level Laser Treatment (LLLT) användas. Efterbehandling med softlaser gör att patienten upplever mindre smärta, mindre blödning och snabbare läkning genom den biostimulation som softlaser åstadkommer.

Anledningen till att behandling med softlaser orsakar mindre smärta och blödning är att laserljuset stimulerar bildandet av endorfiner samt accelerar den naturliga koagulationen. Lasern ger en snabbare naturlig läkning då ämnesomsättningen hos cellerna i sårområdet påskyndas av laserljuset.

Fördelar med laserteknik inom oralkirurgi

  • Större komfort för patienten. Metoden är till stor del smärtfri, utan sprutor och borr. Oftast behövs ingen bedövning.
  • Kortare läkningstid och mindre efterbesvär.
  • Vävnadsbesparande, lasern tar endast bort det angripna området.
  • Med laser kan man åstadkomma en ren och steril yta, vilket ger bättre fäste för fyllningsmaterial vid t.ex. rotfyllningar.
  • Lasern har en bakteriedödande effekt, särskilt effektiv vid tandlossning och rotbehandling.
  • Laserterapi är en precisionsmetod som minskar risken för skador på intilliggande tänder.

Laserkirurgi för tandvårdsrädda

För personer med tandläkarskräck är det en stor lättnad att få slippa känna av vibrationerna och höra ljudet från den konventionella tandborren. Med modern laserteknik kan vi minska obehaget för våra patienter och erbjuda en större komfort vid ett kirurgiskt ingrepp. Beroende på ingreppets omfattning är det ofta inte heller nödvändigt att använda bedövning då behandling med laser ofta är smärtfri.

Kontakta oss

På Smycketorgets tandklinik möter du professionella tandläkare med stor kompetens inom lasertandvård. Laserunderstödd tandvård är en modern metod som erbjuder många fördelar för dig som patient.

Boka tid för en konsultation eller hör av dig om du vill veta mer om våra behandlingar med laserteknik. Här använder vi laser inom alla former av tandvård. Vid fyllningsterapi, rotbehandling, tandlossningsbehandling, kirurgiska ingrepp mm.
Boka tid online eller ring till oss på kliniken. Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!