Fula tänder

Symtom

Många som kommer till oss är missnöjda med utseendet på sina tänder. Man tycker att det är fel färg och form eller att de står fel i förhållande till de andra tänderna. Hur man upplever utseendet på sina tänder är naturligtvis subjektivt. Det som man själv tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om man lider av utseendet på sina tänder och det påverkar ens livssituation kan det vara idé att göra en förändring. Det behöver inte vara något fel på en tand för att man ska vilja förändra utseendet.

Behandling

Ibland kan det räcka med mindre ingrepp för att få tillfredsställande resultat. Ibland krävs större ingrepp som att ersätta en tand med implantat. Vi för alltid en diskussion med patienten och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är patientens bästa eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap.
Läs mer om implantat

Krona

En krona är en ersättning som träs över tanden, vilket passar bra när stora delar av tanden gått sönder eller om tanden är gravt missfärgad. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin. Ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för patientens behov.
Läs mer om kronor

Lagning

En framtand som blivit av med en mindre flisa eller en grop i en tand går ofta bra att laga med en kompositfyllning. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre defekter ska lagas räcker ofta kompositen långt.