Tandgnissel och tandpressning
Tandgnissel och tandpressning, eller bruxism, är vanligt hos patienter i vuxen ålder men kan också drabba yngre barn och tonåringar.
Bruxism leder ofta till en gradvis utnötning av tänderna och kan även orsaka kronisk huvudvärk, ledvärk och tandvärk. Därför är det viktigt att få behandling så tidigt som möjligt.
Vanliga orsaker
Det är inte sällan som stress, ångest och oro utlöser negativa reaktioner i kroppen som vi inte alltid är medvetna om. Tandgnissel och tandpressning är vanliga tecken på att vi genomgår en stressig period i livet. Ofta hänger det ihop med sömnproblem eller mediciner mot bland annat sömnstörningar.
Det är dock inte alltid som stress är den bakomliggande orsaken till att vi gnisslar eller pressar tänderna. Det kan också vara så att man har ett ojämnt bett som överbelastar käkarna. Detta kan antingen vara medfött eller ha orsakats av tandreglering som t.ex. tandställning, fyllningar och implantat.
Hur vet jag om jag gnisslar tänderna?
När man gnisslar tänder så gnids hörntänderna i övre och nedre käken mot varandra. Tandpressning innebär istället att man biter ihop eller pressar tänderna riktigt hårt mot varandra. Oavsett om du gnisslar eller pressar tänderna så innebär det en överbelastning av käkmusklerna och ett för tidigt slitage som kan leda till sprickor och hål.
Det är inte alltid som man själv är medveten om problematiken eftersom det ofta sker när man sover. Det händer att patienter få reda på det under en helt vanlig undersökning då tandläkaren kan se nötningen på tändernas emalj.
Vad händer när man gnisslar tänder?
Tandgnissel och tandpressning kan leda till svåra skador på tänderna i takt med att emaljen slits ut. En spricka gör det lättare för bakterier att tränga ner i tanden och orsaka inflammation i pulpa och tandkött. Utebliven behandling medför således en risk för mer permanenta skador. Samtidigt så sker en överbelastning av käkben och muskulatur med huvudvärk och ledvärk som följd.
Om du upplever något av de symptom som beskrivs ovan rekommenderar vi att du bokar tid hos en tandläkare. Det krävs bara en vanlig rutinundersökning för att se om du behöver hjälp med dina besvär.
Hur vet jag om jag gnisslar tänderna?
Tandgnissel och tandpressning leder vanligtvis till värk i tänder och käkar. Vanliga symptom är bland annat:
Behandling mot bruxism
Den vanligaste behandlingsformen för att förhindra bruxism är en bettskena som hjälper till att avlasta tänder och käkar. Bettskenan är gjord av plast och speciellt anpassad för dina tänder. Den används i första hand under natten men det går också bra att ha den stundvis på dagen. Bettskenan gör inte nödvändigtvis att du slutar pressa eller gnissla tänderna utan fungerar som ett slags skyddande hölje. Detta innebär att den med tiden kommer att slitas ut. Ungefär vartannat år kan man behöva byta ut eller justera bettskenan så att den inte blir en belastning för käkarna.
Om problemet orsakats av ett instabilt bett (bettfel) så kan vissa tänder behöver slipas, byggas upp eller ersättas med nya tänder. Det kan också bli aktuellt med tandreglering för att korrigera tänder som vuxit snett.
En jämn belastning mellan tänderna när du biter och tuggar är viktigt för att undvika bruxism. Samtidigt kan långvarigt tandgnissel vara orsaken till förändringar i bettet, på grund av ett ojämnt slitage på tänderna.
Få hjälp mot tandgnissel och tandpressning
På Smycketorgets tandvård har vi som målsättning att ge dig alla förutsättningar för att kunna bevara friska och starka tänder genom hela livet. Har du akuta besvär försöker vi alltid ge dig tid samma dag. Gäller det istället en vanlig rutinundersökning brukar du få komma inom en vecka.
Boka tid hos oss snabbt och smidigt online. Det går självklart också bra att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 031 – 49 51 22. Vill du hellre dela upp din betalning så ordnar vi det mesta efter dina önskemål.
Ring så hjälper vi till. På helger och efter stängningstid nås jourhavande tandläkare på 031 – 80 05 00. Du hittar oss på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda. Vi välkomnar både nya och gamla patienter!