Tandvärk

Symtom

Den som haft riktig tandvärk någon gång vet vad smärta innebär. Den kan vara tydligt lokaliserad till en tand men också kännas i hela käken, ibland hela sidan och upp emot örat. Ofta beror tandvärken på ett hål i en tand som har fått växa sig större tills det nått ända in till tandens pulpa. Där kan bakterierna växa till sig och spridas genom tandens blodkärl ut i kroppen. Man brukar säga att det tar cirka fyra år för ett litet hål att komma ända in till pulpan. För att undvika problem med tandvärk är det viktigt att undersöka sina tänder regelbundet. Om man hittar små hål kan man med förebyggande tandvård effektivt förhindra dessa att bli större.

Behandling

En framtand med ett mindre kariesangrepp går ofta bra att laga med en kompositfyllning efter att kariesen tagits bort. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre hål som ska lagas räcker ofta kompositen långt.

Om en tand i övrigt är i gott skick är rotfyllning ett sätt att behandla en inflammation i tandens rot. Är tanden angripen av till exempel karies eller tandlossning bör man bedöma tandens prognos att överleva på sikt, innan man fattar beslut om en rotbehandling. En rotbehandling innebär att man fyller tandens rot med material som hindrar nya bakterier att komma in. Behandlingen inleds med att tanden öppnas in till nerven varefter man rensar bort bakterier med filar och spolar rent med bakteriedödande vätska. Ibland kan rotfyllningen göras direkt men ofta måste tanden först vila med bakteriedödande salva. Då kan det ta mellan en och några veckor innan behandlingen kan avslutas. Själva behandlingen gör normalt sett inte ont, men inflammationen i pulpan kan orsaka kraftiga smärtor och man kan behöva ta värktabletter.