Trasig tand

Symtom

En tand kan gå sönder genom yttre våld mot tanden eller genom att man biter sönder en tand eller en lagning. En trasig tand eller lagning kan orsaka flera problem förutom att det ser illa ut. Vassa kanter kan orsaka sår på tungan och munslemhinnan vilket ofta ger fäste för bakterier. Bakterierna kan även leta sig in i tanden och orsaka en infektion av tandroten vilket kan ge tandvärk. När en tand väl gått sönder är risken dessutom stor att den går sönder ytterligare. För att undvika problem är det viktigt att behandla trasiga tänder så snabbt som möjligt

Behandling

Tänder som gått sönder kan oftast repareras och det finns flera väl fungerande metoder. Vilken som passar bäst beror på hur skadan uppkommit och hur den ser ut. Om tanden är angripen av karies tas denna först bort och därefter kan man antingen göra en lagning eller en krona. En framtand som blivit av med en mindre flisa eller en grop i en tand går ofta bra att laga med en kompositfyllning. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre defekter ska lagas räcker ofta kompositen långt.
Läs mer om lagning Krona

En krona är en ersättning som träs över tanden, vilket passar bra när stora delar av tanden gått sönder eller om tanden är gravt missfärgad. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin. Ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för patientens behov. Läs mer om kronor Rotfyllning Om tanden har gått sönder så mycket att tandens innersta del, pulpan, är skadad, måste man oftast göra en rotfyllning.