Missfärgade tänder är något de flesta av oss drabbas av förr eller senare i livet. Med åren börjar den vita tandemaljen att bli tunnare och tänderna gulnar. Men det finns saker du kan göra för att förebygga ett för tidigt slitage av emaljen och skona tänderna från fläckar och missfärgningar. Här delar vi med oss av tre tips kring hur du kan undvika att få gula tänder.

1. Skydda tändernas emalj med fluor

Alla önskar vi oss ett glänsande vitt leende som ger ett friskt och fräscht intryck. Färgen på dina tänder bestäms av faktorer som kost, hälsa och genetik. Tänder är naturligt gula under det tunna vita skal som är emaljen. Vill du behålla dina mjölkvita tänder gäller det alltså att skydda tandemaljen så långt det bara går.

Något som du själv kan göra för att skydda tändernas emalj mot frätskador och missfärgningar är att regelbundet skölja med fluor och borsta minst två gånger om dagen med fluortandkräm som skyddar tänderna mot syraangrepp och motverkar tandstensbildning.

2. Undvik vanliga livsmedel som ger gulare tänder

Livsmedel med en hög syrahalt kan på sikt missfärga tänderna och nöta ner emaljen. Hit hör bland annat kaffe, te, blåbär och rödvin. Läsk och juice påverkar inte bara färgen på dina tänder utan kan också orsaka svårare besvär, som t.ex. kariesangrepp och tandlossning. Även stark och kryddig mat som innehåller curry eller gurkmeja ger gulare tänder.

Gemensamt för alla dessa livsmedel är förekomsten av tanniner som fräter på emaljen och skadar missfärgningar. Men du behöver faktiskt inte sluta helt med ditt kaffe- och läskdrickande eller de kryddiga måltiderna på favoritrestaurangen. Borsta tänderna direkt efteråt och skölj gärna med fluor, så skyddar du dina tänder mot eventuella fläckar från mat och dryck.

3. Blek tänderna med jämna mellanrum

Tack vare moderna tandblekningsmetoder går det att enkelt och skonsamt bleka tänderna, antingen hemma eller på klinik. Hos oss får du hjälp med att skapa dina drömmars leende med modern laserteknik. Laser är en trygg metod som ger en skonsam klinisk tandblekning.

Våra tandläkare är specialiserade inom lasertandvård och har många års erfarenhet av estetiska behandlingar med EpicX diodlaser. Själva tandblekningen sker med en speciell gel och en plastskena som framställs efter dina egna tänder. Blekningen kan utföras hemma eller på kliniken.

Vill du veta mer om tandblekning med modern laserteknik?

Varmt välkommen att kontakta oss direkt per telefon eller e-post. Du når kliniken på telefonnummer 031 49 51 22.

Ring och boka en tid redan idag. Vi finns på Björkhöjdsgatan 5 i Västra Frölunda och välkomnar både nya och gamla patienter!